Drożdżówka z kakao

4.65 (232 ocen)

  • 40 min

U mnie w domu ciasta te jeszcze nigdy nie doczekały drugiego dnia, zawsze rodzinka zjada je jeszcze ciepłe do mleka lub kakao.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 blaszki 28x7 cm
    Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 3 jajka (ubić z cukrem),
    • ½ szklanki cukru,
    • 5 dag drożdży,
    • 1 szklanka mleka,
    • 10 dag margaryny ( roztopić),
    • 1 cukier waniliowy

    Kakaowe nadzienie:
    • 4 łyżki kakao,
    • 3 łyżki cukru,
    • Łyżka margaryny,
    • Mleko (ile przyjmie)
Wystaw ocenę:

4.65 (232 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówka z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe z kakao 1. Ciasto: Drożdże rozprowadzamy w ½ szklance mleka. Dodajemy do nich 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia naszego zaczynu. Gdy rozczyn zwiększy swoją objętość 2 razy dodajemy do niego resztę mąki, ubite jajka, pozostałe letnie mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę. Gdy ciasto będzie już dobrze odchodzić od ręki odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ja zawsze ciasto drożdżowe ugniatam około 20 minut.
  • Drożdżowe z kakao 2.
    Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na stolnicę podsypując mąką i dzielimy je na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt i delikatnie smarujemy masą kakaową. Zwijamy jak roladę. Wkładamy do dwóch foremek keksowych, smarujemy jajkiem i pieczemy około 40-50 min w 180ºC. Studzimy.
  • 3. Kakaowe nadzienie:
    Wszystkie składniki mieszamy razem, tak by cała masa miała konsystencję masła czekoladowego, np. nutelli.

Porady

Zamiast masy kakaowej można ciasto posmarować kupną masą czekoladową, lub marmoladą wieloowocową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować