Drożdżówka z owocami

4.99 (172 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • zaczyn:
    4 dkg drożdży
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    5 łyżek mąki
    ciasto:
    60 dkg mąki
    2 jaja
    1/2 szklanki mleka
    1/3 kostki margaryny
    3 łyżki cukru
    kruszonka:
    1/2 kostki margaryny
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru pudru
    dodatkowo:
    owoce świeże lub mrożone
Wystaw ocenę:

4.99 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdżówka z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zaczyn 1. Przygotować zaczyn: drożdże rozmieszać z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę, wymieszać. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowany zaczyn wylać do przesianej do miski mąki i odstawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto gotowe do pieczenia 2. Po około 15-20 minutach dodać pozostałe składniki ciasta (margarynę rozpuścić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość przełożyć je na blaszkę (25x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać jagodami i kruszonką przygotowaną z margaryny, cukru i mąki.
  • Gotowe ciasto jagodowe 3. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować