Drożdżówka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski pokruszyć drożdże dodać cukier i cukier waniliowy. Do
małej miski wbić jajka i roztrzepać , wlać do miski z drożdżami i
cukrem. Dolać olej i mleko oraz mąkę przesianą ze szczyptą soli.
Zostawić bez mieszania , zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce na 3 godziny.
Przygotować ciasto na kruszonkę.
Mąkę przesiać do miski , dodać cukier i masło. Ciasto zagnieść w
jedną całość. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do
zamrażalnika.
Po 3 godzinach ciasto wyrobić mikserem (powinno być lejące). Wylać na
prostokątną blachę wysmarowaną masłem (lub margaryną) o wymiarach
ok.
34x22 cm. Na cisto ułożyć jabłka obrane ze skórki i pokrojone w
ćwiartki , posypać cynamonem.
Ciasto na kruszonkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach , rozsypać na
jabłkach. Piec w temp. 200st. na złoty kolor ok. 1 godz. Gdy ciasto
wystygnie posypać cukrem pudrem.
Komentarze