DROŻDŻÓWKA Z JABŁKAMI

5 (162 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nawet po trzech dniach nadal jest świeże i smaczne. Rodzina jest zachwycona.

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklana oleju
    3/4 szklanki mleka (temp. pokojowa)
    4 jajka (temp. pokojowa)
    100 g świeżych drożdży
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli

    Składniki na kruszonkę:
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 kostki zimnego masła lub margaryny

    dodatki:
    5 jabłek
    cynamon
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówka z jabłkami 1. Do dużej miski pokruszyć drożdże dodać cukier i cukier waniliowy. Do
    małej miski wbić jajka i roztrzepać , wlać do miski z drożdżami i
    cukrem. Dolać olej i mleko oraz mąkę przesianą ze szczyptą soli.
    Zostawić bez mieszania , zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe
    miejsce na 3 godziny.

    Przygotować ciasto na kruszonkę.

    Mąkę przesiać do miski , dodać cukier i masło. Ciasto zagnieść w
    jedną całość. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do
    zamrażalnika.


    Po 3 godzinach ciasto wyrobić mikserem (powinno być lejące). Wylać na
    prostokątną blachę wysmarowaną masłem (lub margaryną) o wymiarach
    ok.
    34x22 cm. Na cisto ułożyć jabłka obrane ze skórki i pokrojone w
    ćwiartki , posypać cynamonem.

    Ciasto na kruszonkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach , rozsypać na
    jabłkach. Piec w temp. 200st. na złoty kolor ok. 1 godz. Gdy ciasto
    wystygnie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować