Drożdżówka truskawki na zielonej trawce

0 (0 ocen)

pyszna, kolorowa drożdżówka

Składniki:


  • 500 g mrożonych truskawek
    4 łyżki bułki tartej
    1 szk cukru
    50 g świeżych drożdży
    3 jajka
    3/4 szk oleju rzepakowego
    1 szk mleka 3,2%
    1 szczypta soli
    zielony barwnik spożywczy
    500 g mąki koszalińskiej ( typ 500 )
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżówka truskawki na zielonej trawce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę o wymiarach 24 x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać cukier, dodać drożdże i dokładnie utrzeć. Gdy będą płynne wbić jajka i ponownie dobrze wymieszać. Potem wlać olej, wymieszać, wlać mleko, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, sól i barwnik ( ilość zależy od tego ja intensywny kolor chcemy uzyskać ) i dobrze wymieszać ciasto. Gdy będzie gładkie i bez grudek przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię.
  • 2. Truskawki obtoczyć w bułce tartej a nadmiar bułki wysypać po powierzchni ciasta. Obtoczone truskawki wyłożyć na ciasto i posypać jeszcze jedną łyżką bułki. Tak przygotowane zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia. Gdy podrośnie blaszkę wstawić do piekarnika. Termostat nastawić na 170 stopni a czas na 50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Z foremki wyjąć po przestudzeniu i pokroić na kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować