Drożdżówka kaszubska

5 (1 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kuch na młodzach czyli drożdżówka kaszubska

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 4 szklanki
    - masło: 10 dekagramów
    - żółtka: 4 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko: 125 mililitrów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - rodzynki: 5 dekagramów
    - Rozczyn: drożdże: 8 dekagramów
    - Rozczyn: mleko: 0.25 szklanki
    - Rozczyn: mąka: 2 łyżki
    - Rozczyn: cukier: 1 łyżka
    - Kruszonka: proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - Kruszonka: masło: 0.5 szklanki
    - Kruszonka: cukier: 0.5 szklanki
    - Kruszonka: mąka: 0.75 szklanki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówka kaszubska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn z drożdży: mleko podgrzać w niewielkim rondelku, skruszyć drożdże, dodać mąkę oraz cukier. Wszystkie składniki starannie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę: masło roztopić, dodać do niego proszek do pieczenia, a także cukier oraz mąkę. Wszystkie składnik utrzeć, by powstała jednolita masa i odstawić do wyrośnięcia. Przygotować ciasto: rodzynki przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Nad dużą drewnianą stolnicą przesiać mąkę, wbić do niej jajko, dodać żółtka oraz cukier, mleko i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić i wlać do ciasta, dalej je wyrabiać. Do powstającej masy dodać rozczyn drożdżowy i także rodzynki: wszystko starannie wyrobić aż na powierzchni zaczną powstawać pęcherzyki powietrza. Ciasto nakryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść i przełożyć do formy. Zetrzeć na tarce kruszonkę, posypać nią ciasto i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z herbatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować