Drożdżówka idealna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i cukier wsypać do miski, dodać jajka. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże - wlać do pozostałych składników i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać skórkę z pomarańczy i roztopioną margarynę (nie gorącą!). Gdy wszytskie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Pozostawiamy na stolnicy około 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło, po czym pomownie wyrabimy dłońmi. Gotowe ciasto dzielimy na pół.
Z jednej połówki przygotujemy warkocz --> połówkę ciasta dzielimy na 3 równe części, z każdej robimy wałeczek, rozwałkowujemy, nadziewamy wiśniami, dokładnie sklejami i zaplatamy warkocz. Z drugiej połówki formujemy wałeczek, rozwałkowujemy go, smarujemy przygotowanym twarogiem, zwijamy w roladę i kroimy na kawałki ok. 3-4 cm., układamy obok siebie. Obie drożdówki smarujemy rokłuconym jajkiem, pieczemy 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze