DROŻDŻÓWKA idealna

0 (0 ocen)

  • 60 min

fenomenalna drożdżówka, która ZAWSZE się udaje

  • 60 min

Składniki:

  • 400g mąki
    2 jajka
    50g cukru
    42g drożdży (1 mała kostka lub ok. 1/2 dużej)
    175ml ciepłego mleka
    50g rozpuszczonej margaryny
    1 łyżeczka kandyzowanej skórki z pomarańczy

    + nadzienia
    WARKOCZ - wiśnie w syropie
    KRAJANKA - twaróg + żółtko + cukier

Drożdżówka idealna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier wsypać do miski, dodać jajka. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże - wlać do pozostałych składników i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać skórkę z pomarańczy i roztopioną margarynę (nie gorącą!). Gdy wszytskie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Pozostawiamy na stolnicy około 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło, po czym pomownie wyrabimy dłońmi. Gotowe ciasto dzielimy na pół.
    Z jednej połówki przygotujemy warkocz --> połówkę ciasta dzielimy na 3 równe części, z każdej robimy wałeczek, rozwałkowujemy, nadziewamy wiśniami, dokładnie sklejami i zaplatamy warkocz. Z drugiej połówki formujemy wałeczek, rozwałkowujemy go, smarujemy przygotowanym twarogiem, zwijamy w roladę i kroimy na kawałki ok. 3-4 cm., układamy obok siebie. Obie drożdówki smarujemy rokłuconym jajkiem, pieczemy 15-20 minut w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy