Drożdżówka cioci Marysi

5 (1 ocen)

  • 2 godz.

Tą pyszną puszystą drożdżówką zajadałam się od najmłodszych lat u mojej cioci.Podrosłam i sama nauczyłam się ją piec.Od kilku lat jest ona dziełem mojego męża-raz poprosiłam go o pomoc w wyrobienu ciasta i tak mu się spodobało,że teraz on ją piecze.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    100g drożdży(kostka)
    2 szklanki mleka
    200g margaryny
    5 jajek-4 całe i 1 żółtko
    owoce
    Kruszonka:
    50g margaryny
    1 szklanka mąki
    cukier waniliowy i cukier do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Placek Desery

Drożdżówka cioci marysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Początek przygotowań do drożdżówki 1. Margarynę roztopić i zostawic do ostygniecia.Podgrzać mleko(nie może być gorące)wkruszyc do niego drozdże i wymieszać.Dosypać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki i lekko wymieszać.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  • wyrośnięty rozczyn i ubite jajka 2. Jajka i cukier ubic na pianę.Dodać wyrosnięty rozczyn i wymieszać.
  • Wyrobiona drożdżówka 3. Stopniowo wsypywać mąkę i ręką wyrabiać ciasto.Dodać szczypte soli,cukier waniliowy i margarynę.Wyrobić ciasto,przykryc i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Wyrośniete ciasto 4. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na blachę i ponownie odstawić do rośnięcia.Najlepiej korzystać z dużej blachy z piekarnika lub blachy 30/40cm(jak na zdjęciu)
  • Wyrośnięta drożdżówka przed pieczeniem 5. W tym czasie przygotować kruszonkę.Wymieszać wszystkie składniki,bedzie kruche i będzie się rozpadać.
  • Drożdżówka przed  pieczeniem 6. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć owoce(jeśli są zbyt mokre trzeba je obtoczyc w mące)i posypac kruszonką.Piec 25 minut w 200st.
  • Gotowa drożdżówka 7. Upieczone i przestygnięte ciasto można troszkę polukrować.

Porady

Drożdżówka długo pozostaje świeża.Jest pyszna w sezonie ze świeżo zerwanymi owocami. Wtedy często robię ją z malinami i jężynami, jest kolorowa.Nadają się wszystkie owoce ale w przypadku tych ze słoika musimy pamiętać o dokładnym odsączeniu.Można ją zrobić bez owoców-ja taka robiłam na początku gdy uczyłam się piec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować