Drożdżówka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest też bardzo popularna w Austrii i Alzacji.

Składniki:

  • ● 2 szkl. mąki
    ● 4 dag drożdży
    ● 10 dag masła
    ● 9 łyżek cukru
    ● 2 jajka
    ● 1 szkl. mleka
    ● 2 łyżki rumu
    ● szczypta soli
    ● po 10 dag posiekanych orzechów laskowych, płatków migdałów i rodzynek
    ● 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    ● 10 łyżek cukru pudru
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 2 łyżki soku z cytryny
    ● cukrowe perełki

Drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, łyżkę mleka i łyżkę
    mąki mieszamy. Rodzynki moczymy
    w rumie. Masło z cukrem
    roztapiamy. Resztę mąki mieszamy
    z bakaliami i solą. Dodajemy
    zaczyn, jajka, masło, resztę
    mleka i mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy na 30 minut
  • 2. Babkę pieczemy ok. godziny
    w temp. 180 °C. Cukier puder
    ucieramy ze śmietaną i sokiem.
    Wykładamy na ciepłe ciasto.
    Dekorujemy perełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy