Drożdżówka według przepisu ewy wachowicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. W misce ułożyć warstwami drożdże, cukier, cukier waniliowy, jaja, olej, mleko, mąkę i sól. Zostawić na około 3 godziny. Potem przełożyć na stolnicę i zagnieść ( w oryginalny przepisie jest żeby tylko wymieszać ) ja jednak zagniotłam troszkę to ciasto podsypując jeszcze mąką .
Zrobić kruszonkę. Zimne masło posiekać z mąką i cukrem. Zagnieść, po czym zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
2.Blachę 25/30 wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć wyrośnięte i wyrobione ciasto , na nie ułożyć dowolne owoce ,( ja dałam truskawki , posypać kruszonką .
Komentarze