Drożdżówka według przepisu Ewy Wachowicz

4.98 (193 ocen)

Pyszne ciasto z dodatkiem owoców

Składniki:

  • Składniki

    100 g - drożdży
    1 szklanka - cukru
    1 - cukier waniliowy
    4 - jajka
    1 szklanka - oleju z pestek winogron
    ¾ szklanki - mleka
    4 szklanki - mąki
    1 szczypta - soli

    Kruszonka
    1 szklanka - mąki
    ½ szklanki - cukru
    ½ kostki - masła




    dowolne owoce , truskawki , rabarbar lub śliwki
Wystaw ocenę:

4.98 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówka według przepisu ewy wachowicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. W misce ułożyć warstwami drożdże, cukier, cukier waniliowy, jaja, olej, mleko, mąkę i sól. Zostawić na około 3 godziny. Potem przełożyć na stolnicę i zagnieść ( w oryginalny przepisie jest żeby tylko wymieszać ) ja jednak zagniotłam troszkę to ciasto podsypując jeszcze mąką .

    Zrobić kruszonkę. Zimne masło posiekać z mąką i cukrem. Zagnieść, po czym zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
  • 2. Blachę 25/30 wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć wyrośnięte i wyrobione ciasto , na nie ułożyć dowolne owoce ,( ja dałam truskawki , posypać kruszonką .
  • 3. Piec w temp. 190 st około 1 godziny.

Porady

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować