Drożdżowiec ze śliwkami, musem jabłkowym i kruszonką

5 (157 ocen)

  • 20 min

W sezonie letnim chętnie sięgamy po ciasta drożdżowe z owocami.U nas w domu bardzo je lubimy.To ciasto powstało zupełnie przypadkiem, miałam prażone jabłka domowej roboty oraz kilka śliwek, które wołały do mnie, że chcą do ciasta.Tak oto powstało to smakowite połączenie, miękkie, puszyste i owocowe!

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka 25x37cm
    Kruszonka:
    100g mąki
    50g cukru
    50g roztopionego masła

    Ciasto:
    600g mąki
    1 szklanka mleka
    90g drożdży
    5 łyżek cukru
    ½ szklanki oleju
    3 jajka
    32g cukru waniliowego
    500ml prażonych jabłek
    300g śliwek
    Cynamon
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Mus Musy

Drożdżowiec ze śliwkami, musem jabłkowym i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść palcami.
  • 2. Ciasto: W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrami, wlać mleko. Dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto ręką do połączenia wszystkich składników. Nie dosypywać mąki. Ciasto będzie dość luźne. Przełożyć go do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Na cieście delikatnie rozsmarować prażone jabłka, posypać je cynamonem, następnie ułożyć śliwki. Całość pospać kruszonką. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50minut, do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować