Drożdżowiec z truskawkami i nutą wanilii

0 (0 ocen)

  • 60 min

Klasyczne ciasto drożdżowe najeżone truskawkami, pachnące wanilią i posypane chrupiącą kruszonką, do tego szklanka zimnego mleka to ulubiony smak mojego dzieciństwa i wakacji spędzanych u babci na wsi.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    100g masła extra
    40g świeżych drożdży
    4 łyżki cukru
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    szczypta soli

    Masa serowa:
    300g sera białego
    2 żółtka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    3 łyżki cukru pudru
    starta skórka z 1/2 cytryny

    Wierzch:
    500g świeżych truskawek
    3 łyżki cukru
    1/2 laski wanilii

    Kruszonka:
    120g mąki pszennej
    60g masła extra
    60g cukru

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania ciasta
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowiec z truskawkami i nutą wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    W letnim mleku rozrobić drożdże, a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić
    na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki
    na 2 godziny.
  • 2. Masa serowa
    Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukry, startą skórkę i dokładnie wymieszać.
  • 3. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na połówki, dodać cukier, miąższ z wanilii i wszystko wymieszać.
  • 4. Kruszonka:
    Masło, cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki.
  • 5. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około
    40cm x 20cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć
    w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą okrągłej formie o średnicy 30cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć truskawki i posypać kruszonką.
  • 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować