Klasyczne ciasto drożdżowe najeżone truskawkami, pachnące wanilią i posypane chrupiącą kruszonką, do tego szklanka zimnego mleka to ulubiony smak mojego dzieciństwa i wakacji spędzanych u babci na wsi.
Drożdżowiec z truskawkami i nutą wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
W letnim mleku rozrobić drożdże, a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić
na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki
na 2 godziny.
2.Masa serowa
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukry, startą skórkę i dokładnie wymieszać.
3.Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na połówki, dodać cukier, miąższ z wanilii i wszystko wymieszać.
4.Kruszonka:
Masło, cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki.
5.Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około
40cm x 20cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć
w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą okrągłej formie o średnicy 30cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć truskawki i posypać kruszonką.
6.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze