Drożdżowiec z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, drożdżowe paszteciki podane w nieco innej formie. O bardzo delikatnym w smaku, wprost rozpływają się w ustach.

  • 60 min

Składniki:



  • Ciasto:
    4 szkl mąki
    1-1,5 szkl śmietany 18%
    1/3 kostki margaryny
    50 g drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    1/2 łyżeczki cukru

    Farsz:
    6-7 pieczarek
    sól
    pieprz
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka śmietany 18%
    olej do smażenia
    1/3 szkl wody

    Dodatkowo:
    1 jajko lub żółtko
    około 1 łyżeczka siemienia lnianego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowiec z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto. 1. Do przygotowania ciasta potrzebujemy szklanej miski lub jakiegoś żaroodpornego, wysokiego naczynia. Wsypujemy całą mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, jajko, sól oraz śmietanę (ilość zależy od rodzaju mąki). Wszystko zagniatamy a na koniec dodajemy roztopioną margarynę. Nagrzewamy piekarnik przez 2-3 minuty, wyłączamy go i umieszczamy w miskę z ciastem. Dzięki temu nie musimy długo czekać aż wyrośnie.
  • 2. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy około 1/3 szkl wody. Dusimy przez chwilę doprawiając solą oraz pieprzem. Zagęszczamy mąką i zaprawiamy śmietaną.
  • Ciasto wałkujemy i rozcinamy jak na zdjęciu. 3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę i wakujemy na kształt owalu. Przecinamy go wzdłuż. Na środku wycinamy po dwa paski z każdej połowy ciast. Z pozostałych części wycinamy po kilka trójkątów jak na rogaliki.
  • Nakładamy farsz na każdy kawałek ciasta i odpowiednio zwijamy. 4. Okrągłą tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę farszu i rozprowadzamy po powierzchni. Trójkąty zwijamy od szerszej strony do węższej, trzymając się równo jednego brzegu. W końcowym efekcie powinniśmy otrzymać jakby połowę rogalika.
  • Ruloniki układamy odpowiednio w tortownicy. 5. Układamy je grubszym końcem do brzegu tortownicy. Na koniec zwijamy paski w ruloniki i układamy je na środku.
  • Całość smarujemy jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym. 6. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem bądź samym żółtkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. Z podanej ilości składników powinny wyjść dwie porcje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować