Drożdżowiec z malinami i czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 3 łyżki mąki, łyżkę cukru i 100 ml letniego mleka(nie gorącego). Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka wraz z żółtkami i cukrem, pozostałe letnie mleko, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.
2.Wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej formy o średnicy ok 26cm a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Na wyrośnięte ciasto ułożyć owoce.
3.Składniki na kruszonkę rozcierać w dłoniach tak, by powstał proch. Gotową kruszonkę rozprowadzić na owocach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stopni i piec ok 30-40 min do tzw suchego patyczka.
Komentarze