Drożdżowiec z malinami i czarną porzeczką

0 (0 ocen)

Pyszne, puchate ciasto, idealne do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    100 g cukru
    cukier waniliowy
    3 żółtka
    2 jajka całe
    40 g drożdży
    200 ml mleka ciepłego
    150 g margaryny
    szczypta soli

    owoce malin i czarnej porzeczki

    KRUSZONKA
    100 g mąki (+-)
    50 g zimnego masła
    50 g cukru + - cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowiec z malinami i czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 3 łyżki mąki, łyżkę cukru i 100 ml letniego mleka(nie gorącego). Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka wraz z żółtkami i cukrem, pozostałe letnie mleko, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.
  • 2. Wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej formy o średnicy ok 26cm a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Na wyrośnięte ciasto ułożyć owoce.
  • 3. Składniki na kruszonkę rozcierać w dłoniach tak, by powstał proch. Gotową kruszonkę rozprowadzić na owocach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stopni i piec ok 30-40 min do tzw suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować