Drożdżowiec z kremem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do przesianej mąki dodaj drożdże (ze świeżych zrób wcześniej rozczyn), cukier i sól; wymieszaj. Dodaj jajka, przestudzony tłuszcz oraz mleko. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj i odłóż w ciepłe miejsce na 60 - 90 min. Ciasto ponownie zagnić i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na 30 - 40 min. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz 40 - 50 min. w temp. 180*C.
2.Kruszonka:
Do miski przesiej mąkę, dodając cukier, cukier waniliowy oraz roztopiony tłuszcz. Dokładnie wymieszaj (najlepiej palcami).
3.Krem:
Żelatynę rozpuść we wrzątku, przestudź. Śmietanę ubij. Do serka dodaj cukier, zmiksuj. Nie przerywając miksowania, stopniowo wlewaj żelatynę. Następnie partiami dodawaj ubitą śmietanę, delikatnie mieszając łyżką.
4.Przełożenie:
Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj kremem i wciśnij maliny. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Włóż do lodówki.
Porady
Ja ciasta drożdżowe robię zawsze na świeżych drożdżach. Wydaje mi się pulchniejsze.
Komentarze