Drożdżowiec z kremem i malinami

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    45 dag mąki
    3 łyżeczki suchych drożdży lub 1/2 paczki drożdży świeżch
    190 ml letniego mleka
    2 jajka
    7 dag cukru
    7 1/2 dag roztopionej margaryny
    szczypta soli

    Kruszonka:
    15 dag mąki
    8 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    7 1/2 dag roztopionej margaryny

    1 jajko

    Krem:
    40 dag serka homogenizowanego waniliowego
    500 ml śmietany kremówki
    10 dag cukru
    7 łyżeczek żelatyny

    ok. 20 dag malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Placek Desery

Drożdżowiec z kremem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do przesianej mąki dodaj drożdże (ze świeżych zrób wcześniej rozczyn), cukier i sól; wymieszaj. Dodaj jajka, przestudzony tłuszcz oraz mleko. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj i odłóż w ciepłe miejsce na 60 - 90 min. Ciasto ponownie zagnić i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na 30 - 40 min. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz 40 - 50 min. w temp. 180*C.
  • 2. Kruszonka:
    Do miski przesiej mąkę, dodając cukier, cukier waniliowy oraz roztopiony tłuszcz. Dokładnie wymieszaj (najlepiej palcami).
  • 3. Krem:
    Żelatynę rozpuść we wrzątku, przestudź. Śmietanę ubij. Do serka dodaj cukier, zmiksuj. Nie przerywając miksowania, stopniowo wlewaj żelatynę. Następnie partiami dodawaj ubitą śmietanę, delikatnie mieszając łyżką.
  • 4. Przełożenie:
    Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj kremem i wciśnij maliny. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Włóż do lodówki.

Porady

Ja ciasta drożdżowe robię zawsze na świeżych drożdżach. Wydaje mi się pulchniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować