Drożdżowiec z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wsypać 100 g mąki, wlać 100 ml mleka, wymieszać.
Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
2.Do miski wsypać przesianą mąkę, wlać rozczyn, wlać pozostałe mleko, wsypać resztę przesianej mąki pszennej, dodać żółtka, pozostały cukier i wyrobić ciasto.
3.Masło rozpuścić w małym rondelku, ostudzić i wlać do ciasta, ponownie wyrobić, miskę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.
4. Ciasto podzielić na dwie części, jedną wyłożyć spód tortownicy, na wierzch ułożyć 25 dag czerwonej porzeczki i rozłożyć drugą część ciasta drożdżowego.
Kruszonka: Z masła, wiórków kokosowych, maki, cukru zagnieść kruszonkę, schłodzić
w lodówce. Posypać wierzch ciasta kruszonką i pozostałymi czerwonymi porzeczkami.
5.Piec 45 minut w temperaturze 180 st C.
Po upieczeniu, porcję ciasta można udekorować czerwonymi porzeczkami przed podaniem, wedle uznania.
Komentarze