Drożdżowiec z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekko kwaśny drożdżowiec do kawki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    50 g drożdży
    150 ml mleka
    2 żółtka
    50 g cukru
    80 g masła
    50 dag czerwonej porzeczki

    kokosowa kruszonka:
    3 łyżki wiórków koksowych
    3 łyżki masła
    6 łyżek mąki tortowej
    6 łyżek cukru

Drożdżowiec z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wsypać 100 g mąki, wlać 100 ml mleka, wymieszać.
    Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski wsypać przesianą mąkę, wlać rozczyn, wlać pozostałe mleko, wsypać resztę przesianej mąki pszennej, dodać żółtka, pozostały cukier i wyrobić ciasto.
  • 3. Masło rozpuścić w małym rondelku, ostudzić i wlać do ciasta, ponownie wyrobić, miskę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.
  • 4. Ciasto podzielić na dwie części, jedną wyłożyć spód tortownicy, na wierzch ułożyć 25 dag czerwonej porzeczki i rozłożyć drugą część ciasta drożdżowego.
    Kruszonka: Z masła, wiórków kokosowych, maki, cukru zagnieść kruszonkę, schłodzić
    w lodówce. Posypać wierzch ciasta kruszonką i pozostałymi czerwonymi porzeczkami.
  • Ciasto drożdżowe z porzeczkami 5. Piec 45 minut w temperaturze 180 st C.
    Po upieczeniu, porcję ciasta można udekorować czerwonymi porzeczkami przed podaniem, wedle uznania.

Komentarze

Podobne przepisy