drożdżowe ze smalcem

4.45 (153 ocen)

szybkie i dobre ciasto

Składniki:

  • 10dkg drożdży
    łyżeczka cukru
    łyżeczka mąki
    1,5 szkl mleka

    4 szkl. mąki
    2 całe jajka i 2 żółtka
    2 łyżki smalcu
    4 łyżki cukru
    rodzynki, esencja waniliowa
Wystaw ocenę:

4.45 (153 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Drożdżowe ze smalcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, wrzucić pokruszone drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i posypać mąką. Przykryć ściereczką i poczekać, aż drożdże wyrosną.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, dodać pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od ręki (jak jest za rzadkie dosypujemy mąki) Dodać rodzynki znów przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blachę, posypać kruszonką (ja robię tak na „oko" pół masła, cukier, cukier waniliowy, mąka)Piec w 160 st około 45-50 minut....

Porady

proporcje na dużą blachę (24x38) szklanka - 250 ml

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować