Drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

Zwykłe proste ciasto, które pamiętam od dzieciństwa

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    60 dkg mąki pszennej
    20 dkg cukru
    16 gram cukru waniliowego
    5 dkg drożdży
    2 szklanki mleka
    3 żółtka
    10 dkg margaryny

    cukier do posypania śliwek
    cynamon do posypania śliwek
    50 dkg śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wsypujemy cukier i cukier waniliowy, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy mąkę, żółtka, roztopioną margarynę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. W tym czasie śliwki przełamujemy na połowę i wyciągamy z nich pestki
  • 3. Jak ciasto podrośnie to dzielimy je na dwie części, jedną część rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wysmarowaną tłuszczem, na cieście układamy połówki śliwek środkiem do góry, posypujemy cukrem i cynamonem, i na śliwki dajemy rozwałkowaną drugą część ciasta , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować