Drożdżowe zawijaski ze śliwkami:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać, masło roztopić. Do miski wsypać 2 szklanki mąki, dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszać. Dodać mleko i masło i wyrobić ciasto,aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia , na około 1 godzinę.
2.Do miseczki przełożyć skórkę z cytryny, dodać drugą łyżkę cukru i wbić jajka. Roztrzepać.
3.Wlać do wyrośniętego ciasta razem z resztą mąki i ponownie wyrobić,aż będzie odchodzić od ręki. I znów odstawić do wyrośnięcia.
4.Śliwki umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Orzechy posiekać lub potraktować tłuczkiem do mięsa.
5.Wyrośnięte ciasto po raz kolejny krótko wyrobić i rozwałkować na grubość 2-3 mm nadając kształt prostokąta. Następnie rozsmarować konfiturę na całej powierzchni ciasta i posypać rozdrobnionymi orzechami.
6.Rozłożyć śliwki dosyć obficie i zrolować ciasto. Mocno docisnąć brzeg ciasta. Następnie pokroić na plastry o grubości 2-2,5 cm.
7.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w 180 st około 40-45 minut, aż będą ładnie rumiane. Ostudzić. Smacznego!
Komentarze