Uwielbiam drożdżowe ciasto.I oczywiście do tego musi być obowiązkowo kubek zimnego mleka-wspomnienie dzieciństwa...
Składniki:
250 g truskawek przekrojonych na pół
400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
100 g masła
3 jajka
Kruszonka:
80 g mąki
60 g cukru
60 g rozpuszczonego masła
Drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw wyjmujemy składniki z lodówki,aby miały jednakową temperaturę.Drożdże wkładamy do miski, zasypujemy 1 łyżką cukru i mieszamy,aby zrobiły się płynne.Dolewamy letnie mleko, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.Trwa to od 15 do nawet 30 minut w zależności od temperatury w kuchni.
2.W tym czasie jak drożdże rosną, rozpuszczamy masło w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy cukier,jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.Wszystko wyrabiamy (ja to robię mikserem) na gładką masę.Dodajemy letnie masło i dalej wyrabiamy,aby wszystko dobrze się połączyło.Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3.Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
4.W tym czasie nastawiamy piekarnik na 175°C i robimy kruszonkę.Masło,cukier i mąkę i mieszamy,aż składniki zaczną się zlepiać.Po wyrośnięciu ciasta wykładamy na nie pokrojone truskawki i posypujemy kruszonką.Pieczemy około 35-45 minut.Jeśli ciasto zacznie się szybko rumienić, wierzch można przykryć papierem do pieczenia.
kruszonką
Komentarze