Drożdżowe z truskawkami

0 (0 ocen)

Uwielbiam drożdżowe ciasto.I oczywiście do tego musi być obowiązkowo kubek zimnego mleka-wspomnienie dzieciństwa...

Składniki:

  • 250 g truskawek przekrojonych na pół
    400 g mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    1/2 szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru
    100 g masła
    3 jajka
    Kruszonka:
    80 g mąki
    60 g cukru
    60 g rozpuszczonego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw wyjmujemy składniki z lodówki,aby miały jednakową temperaturę.Drożdże wkładamy do miski, zasypujemy 1 łyżką cukru i mieszamy,aby zrobiły się płynne.Dolewamy letnie mleko, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.Trwa to od 15 do nawet 30 minut w zależności od temperatury w kuchni.
  • 2. W tym czasie jak drożdże rosną, rozpuszczamy masło w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy cukier,jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.Wszystko wyrabiamy (ja to robię mikserem) na gładką masę.Dodajemy letnie masło i dalej wyrabiamy,aby wszystko dobrze się połączyło.Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • 3. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • 4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 175°C i robimy kruszonkę.Masło,cukier i mąkę i mieszamy,aż składniki zaczną się zlepiać.Po wyrośnięciu ciasta wykładamy na nie pokrojone truskawki i posypujemy kruszonką.Pieczemy około 35-45 minut.Jeśli ciasto zacznie się szybko rumienić, wierzch można przykryć papierem do pieczenia.
    kruszonką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować