Drożdżowe z serem i brzoskwiniami

4.98 (203 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Bardzo smaczne, lekkie drożdżowe ciasto z masą serową, brzoskwiniami i kruszonką. Nawet lepsze, a na pewno mniej kłopotliwe i łatwiejsze niż robienie drożdżówek :)

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 g świeżych drożdży
    1/2 szklanki mleka
    2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    50 ml oleju
    2 jajka

    Masa serowa:
    500 g mielonego sera białego
    2 jajka
    100 g cukru
    2 łyżki oleju
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

    2 brzoskwinie

    Kruszonka:
    60 g mąki
    50 g cukru
    40 g masła
Wystaw ocenę:

4.98 (203 ocen)

Drożdżowe z serem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji (ok.1 minutę). Wlać mleko, wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut. Wsypać mąkę, dodać jajka i olej, krótko wyrobić na ciasto o jednolitej konsystencji. Wyłożyć na dno formy o wymiarach 26x21 cm lub do tortownicy o średnicy 25 cm. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

  • 2. Masa serowa:
    Do sera dodać jajka, cukier, olej i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Masę serową równomiernie wyłożyć na wyrośnięte ciasto drożdżowe.

  • 3. Brzoskwinie obrać ze skórki, podzielić na ósemki, wyłożyć na masę serową.
  • 4. Kruszonka:
    Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, rękami zagnieść kruszonkę. Posypać na wierzch ciasta. Piec ok. 50 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Drożdże Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować