DROŻDŻOWE z makiem i kruszonką orzechową

5 (2 ocen)

  • 45 min

Tradycyjne drożdżowe z rewelacyjną kruszonką i makiem.

  • 45 min

Składniki:

  • Blaszki :
    makowe 21 X 21 cm
    z kruszonką tortownice 16 i 22 cm

    1 kg mąki
    10 dag drożdży
    1 1/2 szklanki mleka
    4 żółtka
    3/4 szklanki (135 g ) cukru
    1/2 szklanki oleju
    cukier waniliowy

    około 500 g masy makowej

    kruszonka orzechowa
    55 g mąki
    50 g cukru pudru
    50 g zmielonych orzechów
    75 g margaryny lub masła
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Drożdżowe z makiem i kruszonką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru.
    Mleko lekko podgrzewamy , 1-2 łyżki dolewamy do drożdży i rozcieramy.
    Ucieramy żółtka z cukrem do białości.
    Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy rozczyn , utarte żółtka , mleko , cukier waniliowy i na koniec olej.
    Wszystko dokładnie wyrabiamy, w miarę potrzeby dodajemy mleka.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia .
    Robimy kruszonkę.
    Do sypkich składników dodajemy zimne pokrojone masło lub margarynę.
    Łączymy składniki i wkładamy do zamrażalnika.
    Gdy ciasto urośnie przekładamy je do nasmarowanych blaszek.
    Na ciasto nakładamy masę makową , na nią kruszymy ciasto z zamrażalnika. ( blaszka 21 X 21).
    Do tortownic nakładamy więcej ciasta i pokrywamy kruszonką.
    Mnie wyszła jeszcze bułeczka z nutellą.
    Wstawiamy do kuchenki 180 C i pieczemy do zbrązowienia kruszonki ( nawet 60 minut zmniejszając temperaturę).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować