Drożdżowe z lodówki

4.44 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

CIEKAWY SPOSÓB DLA MAŁO WPRAWIONYCH

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruszonka
    150 gram mąki
    100 gram masła extra łaciate
    4 łyżki płatków owsianych
    2 łyżki cukru
    wymieszać razem rozcierając na kruszonkę.
    CIASTO:
    PRODUKTY Muszą być według tej kolejności
    10 dkg drożdży – rozkruszyć bezpośrednio do miski ,a na to dajemy warstwami:
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    ¾ szklanki oleju
    4 roztrzepane jajka
    szczypta soli
    ¾ szklanki mleka zimnego
    4 szklanki mąki

    Nie mieszać!!!
Wystaw ocenę:

4.44 (193 ocen)

Drożdżowe z lodówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe z lodówki 1. Całość wstawić do lodówki na noc, przykryć ściereczką.
    Rano tylko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką(ciasto wtedy szybko urośnie)
    Na formę wysmarowaną i obsypaną bułką tartą wyłożyć ciasto,dać jak ktoś chce owoce,kruszonkę.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.”
    Można z niego również zrobić ,placki,baby,rogaliki,strucle

    Ja rozścierałam łyżką dotąd aż zniknęły wszelkie grudki. w trakcie rozcierania dodałam zapach śmietankowy.
    Gotowe ciasto przełożyłam do 2 keksówek natłuszczonych masłem i oprószonych bułką tartą. Posypałam kruszonką i wstawiłam do zimnego piekarnika
    Ustawiłam na 1 godzinę na 2 grzałki/góra, dół/180 st.
    Nie czekałam aż ciasto wyrośnie w blaszce tylko od razu do piekarnika
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować