DROŻDŻOWE Z CZARNYM AGRESTEM I WIŚNIAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

TRADYCYJNE CIASTO GOSZCZĄCE NA STOLE MOJEJ BABCI I MAMY...

  • 60 min

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    sól
    30 dag mąki
    15 dag margaryny
    3 żóltka
    1/2 szklanki mleka
    15 dag cukru pudru
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    30 dag owoców wydrylowanych wiśni i czarnego agrestu

Drożdżowe z czarnym agrestem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku, sól i drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Stopniowo wsypywać mąkę, wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od rak. Przykryć i odstwic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2. Gotowe gotowe ciasto rozwałkowac na blaszce; ułożyć na nim owoce. Ugotować budyn oraz lekko wystudzony wylać na ciasto.
    3. Na koniec w miseczce z połowy kostki margaryny, pół szklanki cukru, pól szklanki mąki, łyżeczki proszku do pieczenia i jednego zółtka wyrobić kruszonkę. Posypać nią ciasto i wstawić do piekarnika na 25 min w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy