500 g mąki typ 450
2 jajka
1 żółtko
ok. 200 ml mleka
105 g margaryny tortowej
105 g cukru
2 opakowania drożdży instant
Skórka z 1 cytryny
1 łyżka sok z cytryny
½ łyżeczki soli
Jabłka:
570 g jabłek
½ pomarańcza
1,5 łyżki cukru
1 łyżka syropu klonowego
Szczypta przyprawy do piernika
Dodatkowo:
2 łyżki nutelli
1 łyżka wody
1 łyżeczka syropu klonowego
Cukier puder do posypania
Drożdżowe trójkąty z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko pogrzać. Margarynę roztopić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier oraz sól. Wymieszać suche składniki. Dodać skórkę z cytryny i ponowie wymieszać. Jajka roztrzepać w małej miseczce z sokiem z cytryny. Wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać.
2.Wlać margarynę i znów wymieszać. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przelożyć do miski wysypanej mąką, i gorę też posypać mąką. Przykryć i odłożyć do wyrośniecie na około godzinę, półtorej aż podwoi swoją objętość.
3.Jabłka:
Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka. Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy. Następnie łyżeczką wydłubać miąższ i także dodać do garnka. Postawić na ogień i prażyć jabłka. Po około 10 minutach dodać cukier i syrop klonowy, prażyć do momentu aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, doprawić przyprawą i ostudzić.
4.Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i kilka razu uderzyć nim o blat stołu. Uformować kulę i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na grubość około 4 mm i pokroić na kwadraty
5.Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżeczkę jabłek i zlepić po przekątnej tworząc trójkąt. Czynność powtarzać do wyczerpania jabłek. Gdy to nastąpi resztę trójkątów nadziać nutellą.
6.Do miseczki wlać ciepłą wodę, dodać syrop klonowy i dobrze wymieszać. Mieszanką posmarować każdy trójkąt.
Piekarnik rozgrzać do 190 st i piec około 12-15 minut do zrumienienia. Ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze