Drożdżowe trójkąty z jabłkami

0 (0 ocen)

Serdecznie zapraszam:)

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki typ 450
    2 jajka
    1 żółtko
    ok. 200 ml mleka
    105 g margaryny tortowej
    105 g cukru
    2 opakowania drożdży instant
    Skórka z 1 cytryny
    1 łyżka sok z cytryny
    ½ łyżeczki soli

    Jabłka:

    570 g jabłek
    ½ pomarańcza
    1,5 łyżki cukru
    1 łyżka syropu klonowego
    Szczypta przyprawy do piernika

    Dodatkowo:

    2 łyżki nutelli
    1 łyżka wody
    1 łyżeczka syropu klonowego
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Drożdżowe trójkąty z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do suchych składników dodać jajka 1. Ciasto:

    Mleko pogrzać. Margarynę roztopić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier oraz sól. Wymieszać suche składniki. Dodać skórkę z cytryny i ponowie wymieszać. Jajka roztrzepać w małej miseczce z sokiem z cytryny. Wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać.
  • 2. Wlać margarynę i znów wymieszać. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przelożyć do miski wysypanej mąką, i gorę też posypać mąką. Przykryć i odłożyć do wyrośniecie na około godzinę, półtorej aż podwoi swoją objętość.
  • jabłka uprażyć 3. Jabłka:
    Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka. Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy. Następnie łyżeczką wydłubać miąższ i także dodać do garnka. Postawić na ogień i prażyć jabłka. Po około 10 minutach dodać cukier i syrop klonowy, prażyć do momentu aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, doprawić przyprawą i ostudzić.
  • ciasto pokroić na kwadraty 4. Wykonanie:

    Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i kilka razu uderzyć nim o blat stołu. Uformować kulę i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na grubość około 4 mm i pokroić na kwadraty
  • nalożyć jabłka 5. Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżeczkę jabłek i zlepić po przekątnej tworząc trójkąt. Czynność powtarzać do wyczerpania jabłek. Gdy to nastąpi resztę trójkątów nadziać nutellą.
  • zlepić trójkaty 6. Do miseczki wlać ciepłą wodę, dodać syrop klonowy i dobrze wymieszać. Mieszanką posmarować każdy trójkąt.
    Piekarnik rozgrzać do 190 st i piec około 12-15 minut do zrumienienia. Ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować