Drożdżowe ślimaki z serem

4.5 (191 ocen)

  • 3 godz.

Tradycyjne pospolite ciasto drożdżowe w wersji czekoladowej. Dodatek kakao sprawił, że w cieście poprawiły się nie tylko walory optyczne, ale także wydobył się nowy smak.ciasto nie zawiera jajek! ;)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3/4kg mąki
    - 1/2 litra mleka
    - 2 łyżki cukru
    - ½ kostki drożdzy
    - ½ kostki margaryny
    - 4 łyżki kakao
    - 3 łyżki oleju
    ser:
    - 2 szkl mleka
    - 5 łyżek cukru
    - 4 łyżki kaszy manny
    - ½ kg tłustego twarogu
    - budyń wanilinowy
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżowe ślimaki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżowe ślimaki z serem 1. Ugotuj kaszę z mlekiem i cukrem. Zestaw w gazu, dodaj zmielony ser oraz budyń i wymieszaj.
  • Drożdżowe ślimaki z serem 2. Mleko z cukrem lekko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Dodaj kakao i część mąki (by ciasto było gęste), wymieszaj łyżką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Wsyp resztę mąki oraz rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Wyrabiaj ok. 10 minut, pod koniec dodaj oleju i podziel na 2 części. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję i nie kleić się do dłoni.
  • Drożdżowe ślimaki z serem 4. Połowę ciasta cienko rozwałkuj na ok. 3-5 mm i posmaruj połową masy serowej.
  • Drożdżowe ślimaki z serem 5. Zwiń w rulon i krój na 5cm krążki.
  • Drożdżowe ślimaki z serem 6. Układaj je na wyłożonej papierem blasze, robiąc między nimi niewielkie przerwy.
  • Drożdżowe ślimaki z serem 7. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie wstaw do zimnego piekarnika i piecz 60 minut w temp 150C. Po wyjęciu z piekarnika wierzch można lekko posmarować margaryną.

Porady

Po upieczeniu można kroić nożem lub odrywać kawałkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Drożdże Sery Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować