Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem łasuchem i zawsze w domu mam coś słodkiego.

Składniki:

  • Zaczyn: 4 dag drożdży
    ● po 2 łyżki mąki i cukru
    ● 100 ml mleka
    Ciasto: 8 dag masła
    ● 100 ml letniego mleka
    ● 50 dag mąki
    ● łyżeczka cynamonu
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 2 jajka
    Oraz: 50 dag czerwonych porzeczek
    ● 3 łyżki cukru
    ● 2 łyżki cynamonu
    ● żółtko
    ● 2 łyżki mleka

Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: składniki mieszamy, odstawiamy na 15 minut.
  • 2. Ciasto: masło roztapiamy i studzimy, mieszamy z resztą składników, dodajemy zaczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Dzielimy na pół, rozwałkowujemy na prostokąty. Posypujemy cukrem i cynamonem, lekko dociskamy. Wykładamy umyte, oczyszczone i osuszone porzeczki.
  • 3. Ciasta zwijamy w rolady. Kroimy w 3-cm kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy 15 minut w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2013

Komentarze

Podobne przepisy