Drożdżowe ślimaczki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszmy w misce dodajemy 2 łyżki cukru, jedną łyżkę mąki i szklankę ciepłego mleka i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, masło, śmietankę i resztę mąki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiać należy tak długo aż będzie widać pęcherzyki powietrza. Podsypujemy trochę mąką miskę , układamy na niej ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i każdą rozwałkowujemy dość cienko w kształt prostokątu. Jeden prostokąt smarujemy nutella i przykrywamy drugim. Wycinamy teraz podłużne paski-szerokości ok 1,5 cm i zwijamy je i formujemy ślimaczki. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i jesli ktoś chce może wszystko posmarować rozmąconym jajkiem ale to nie jest konieczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem - bez termoobiegu 200) na jakieś 10-15 min.
Komentarze