Drożdżowe ślimaczki z marmoladą pigwową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne na niedzielę

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    7 dkg drożdży
    1 szkl cukru
    5 jajek
    250 g masła
    200 g smalcu
    250g śmietany
    marmolada pigwowa lub inna





Drożdżowe ślimaczki z marmoladą pigwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wymieszać mąkę z miękkim masłem i smalcem, cukier, jajka i śmietanę wymieszać z drożdżami. Dodać do mąki z tłuszczem. Zagnieść ciasto.. podsypywać mąką by się nie kleiło.

    Ciasto odstawić na ok pół godziny, w tym czasie przygotować dwie formy do tarty lub inne formy do pieczenia i piekarnik.
    Ciasto wałkować cienko na prostokąt o szerokości 30 cm. posmarować marmoladą, zrolować wzdłuż i kroić roladki o grubości ok 2 cm. układać na posmarowanych blaszkach niezbyt ciasno ponieważ ciasto będzie rosło.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st do uzyskania złotego koloru ok 20 min. posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy