Drożdżowe ślimaczki z dżemem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na ciasto znalazłam na stronie domowe-wypieki.com

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:

    szklanka mleka,
    2 jajka,
    80 g cukru,
    125 g roztopionego masła,
    szczypta soli,
    640 g szklanki mąki pszennej,
    30 g świeżych drożdży

    dżem (wykorzystałam mały słoiczek, wystarczy ok. 6 łyżek),
    na lukier: kilka łyżek ciepłego mleka lub gorącej wody plus kilka łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe ślimaczki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i cukier połączyć, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10 minut, można podsypać delikatnie mąką). Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm.Po rozwałkowaniu posmarować dżemem, kroić na plastry, odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia (jeśli bułeczki mają być do odrywania, nie trzeba zostawiać odstępów lub zostawić małe przerwy). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Upieczone bułeczki oblać lukrem sporządzonym z cukru pudru i mleka lub wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować