Drożdżowe ślimaczki z dżemem

4.49 (161 ocen)

  • 60 min

Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe :)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    20g drożdży świeżych
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    50g masła
    szczypta soli
    dżem (u mnie wiśniowy)
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Drożdżowe ślimaczki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie do którego kruszymy drożdże. Drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Czekamy ok 15minut, aż drożdże zaczną bąbelkować. Dodajemy resztę mleka, cukier, żółtko, sól i masło i całość wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę - ciasto ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, formujemy okrągłe placuszki z zaglębieniem w środku, do którego wkładamy dżem. Pieczemy ok 15min w 180stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować