Drożdżowe ślimaczki cynamonowe na śniadanie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 8 osób
  • Średni

Drożdżówki na pyszny początek dnia.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 4 szklanki
    - drożdże: 4 dekagramy
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier: 6 łyżek
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - żółtka: 3 sztuki
    - cynamon: 3 łyżki
    - cukier perlisty do posypania: 1 szczypta

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszyć drożdże, dodać połowę cukru i odstawić na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).
  • 2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostały cukier, żółtka, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy około 7 min. Ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich długie, wąskie pasy, które posypujemy cynamonem i zwijamy w ślimaczki.
  • 3. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy