drożdżowe ślimaczki

0 (0 ocen)

świetnie nadają się do niedzielnej kawy :-)

Składniki:

  • 500g mąki, 30g drożdży, 3łyżki roztopionego masła, 1szklanka ciepłego mleka,1jajo, 2żółtka, 3łyżki cukru, szczypta soli, Nadzienie: budyń śmietankowy, jagody.

Drożdżowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy
  • 2. Z mleka, drożdży, cukru i kilku łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy na około 15 minut.
  • 3. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość mieszamy go z resztą składników. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1h.
  • 4. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, smarujemy budyniem i posypujemy jagodami. Zawijamy jak roladę, kroimy w kawałki około 3cm. Pieczemy około 20-30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy