DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo szybkie i przepyszne

  • 50 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    2 duże jajka
    1/2 szklanki cukru
    5-6 łyżek masła
    1/4 łyżeczki soli
    4 szklanki maki
    2 1/4 łyżeczki suchych drożdży

    Nadzienie:
    powidła

Drożdżowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać, masło rozpuścić.
  • 2. Drożdże zmieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i zalać 1/4 szklanki mleka, wymieszać i zostawić na 5-10 minut
  • 3. Ze wszystkich składników i rozczynu wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, zostawić do wyrośnięcia.
  • 4. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 x 25cm,
  • 5. Smarować powidłami, zwinąć jak roladę, pokroić delikatnie, aby się nie spłaszczyły i układać w wysmarowanej masłem formie, odstawić do wyrośnięcia.
  • 6. Piec około 10 minut w temperaturze 200 sto upieczeniu można polukrować dowolnym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Porady

zamiast powideł można użyć np. gotowej masy makowej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy