Drożdżowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy margarynę i studzimy.
2.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, cukier, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od reki jest gotowe.
3.Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość.
4.Gotowe ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto delikatnie wałkujemy na grubość około 3- 3,5 cm. Wycinamy z niego serce od foremki lub wcześniej rysujemy szablon. Wycięte serce przekładamy na blaszkę.
5.Jajko przeznaczone do smarowania łączymy z barwnikiem.
6.Tak przygotowanym smarujemy powierzchnię serca.
7.KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy na talerzu. Rozkruszamy w palcach.Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 30 minut w 180˚C.
Komentarze