Drożdżowe serce

0 (0 ocen)

Chrupiąca góra, a jednocześnie delikatny i mięciutki środek- to wyjątkowe połączenie dla wyjątkowej osoby!!!!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 30 dag mąki,
    • 0,5 szklanki mleka,
    • 1/4 kostki margaryny,
    • 3 dag drożdży,
    • 2-3 łyżki cukru,
    • 2 jajka do ciasta.
    • 0,5 jajko do smarowania
    • Szczypta soli,
    • Szczypta czerwonego barwnika
    Kruszonka:
    • 1 łyżka cukru,
    • 1 łyżka mąki,
    • 1/3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczanie margaryny 1. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy margarynę i studzimy.
  • dodawanie składników do wyrośniętego rozczynu 2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, cukier, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od reki jest gotowe.
  • Ciasto przed wyrośnięciem 3. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość.
  • wycięcie serca 4. Gotowe ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto delikatnie wałkujemy na grubość około 3- 3,5 cm. Wycinamy z niego serce od foremki lub wcześniej rysujemy szablon. Wycięte serce przekładamy na blaszkę.
  • przygotowanie jajka do smarowania 5. Jajko przeznaczone do smarowania łączymy z barwnikiem.
  • ciasto posmarowane jajkiem 6. Tak przygotowanym smarujemy powierzchnię serca.
  • posypanie kruszonką 7. KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy na talerzu. Rozkruszamy w palcach.Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 30 minut w 180˚C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować