Drożdżowe serce

4.5 (160 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Takie pierogi warto przygotować na jakąś wyjątkową okazję.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 300 gramów
    - świeże drożdże: 20 gramów
    - olej: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - Jajko: 1 sztuka
    FARSZ::
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - por: 1 sztuka
    - parówki cienkie: 3 sztuki
    - Czerwona papryka: 0.5 sztuki
    - olej: 2 łyżki
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - ostra papryka: 1 szczypta
    - starty żółty ser: 250 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drożdżowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 200ml letniej przegotowanej wody wkruszyć drożdże. Dobrze rozmieszać, odstawić na 5min. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, rozpuszczone drożdże orez olej. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.
  • 2. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Pora umyć, pokroić w plasterki. Parówki obrać z osłonek, pokroić w kostkę, wraz z warzywami dodać do cebuli. Dusić ok. 5 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką. Wymieszać z 2/3 sera.

    Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, wyciąć 6 serc. Na trzech sercach rozłożyć farsz, przykryć pozostałymi sercami. Przy pomocy widelca zlepić brzegi jak pierogi. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać resztą sera. Piec ok. 20min w temp. 190-200st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować