Pyszne bułeczki drożdżowe z wyjątkowym nadzieniem, które każdy pokocha i nikt się nim nie oprze !!
Składniki:
Składniki na 10 bułeczek:
160 ml mleka
2,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki roztopionego masła
15 g drożdży świeżych
Nadzienie:
200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
100 g brązowego cukru
80 g śmietany kremówki
40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku)
pół łyżeczki cynamonu
Drożdżowe serca z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać ze sobą, lekko ucierając.
Zrobić zaczyn z mleka drożdży i cukru.
Resztę składników na bułeczki umieścić w misce, dodać zaczyn i wyrobić(Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde). Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
2.Ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.
3.Każdą część rozwałkować na placuszek.
4.Wierzch smarujemy orzechowym nadzieniem
5.Placuszki z nadzieniem zwijamy je jak na naleśniki.
6.Zwiniętego placuszka zwijamy w pół i ostrym nożem przecinamy go w połowie na pół ( zostawiając 2cm od góry)
7.Odcięte części wywinąć na boki, tworząc kształt serca.
Układamy je na blaszce w dużych odstępach ponieważ urosną dość duże.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Pieczemy 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni
Komentarze