Drożdżowe różyczki z serkiem topionym i szynką

1 (1 ocen)

  • 45 min

Szybka przekąska o lekko pikantnym smaku

  • 45 min

Składniki:

  • 2 ½ szkl. mąki
    1 szkl. letniej wody
    1 łyżeczka soli

    2 dag. drożdży
    3 łyżki wody
    ½ łyżeczki cukru
    ½ łyżeczki mąki

    20 dag. szynki
    1serek topiony z szynką
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pomidor
    ½ papryczki chilli
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka oregano
    Sól do smaku
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Drożdżowe różyczki z serkiem topionym i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z 3 łyżkami wody, cukrem i odrobiną mąki. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, letnią wodę i sól i wszystko dokładnie zagnieść. Przykryć ręcznikiem i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
  • 2. Cebulę, czosnek drobno posiekać. Przesmażyć na oleju razem z pokrojoną szynką. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i drobno pokrojoną chilli. Doprawić do smaku papryką, oregano.
  • 3. Ciasto drożdżowe rozwałkować. Posmarować topionym serkiem, na to wyłożyć przesmażoną i ostudzoną szynkę z dodatkami. Wszystko zwinąć w rulonik i pokroić w 2 cm plastry. Plastry uformować na kształt różyczek i układać płasko na blaszce. Piec 15 minut w temp. ok. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować