Drożdżowe różyczki z serkiem topionym i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć i wymieszać z 3 łyżkami wody, cukrem i odrobiną mąki. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, letnią wodę i sól i wszystko dokładnie zagnieść. Przykryć ręcznikiem i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
2.Cebulę, czosnek drobno posiekać. Przesmażyć na oleju razem z pokrojoną szynką. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i drobno pokrojoną chilli. Doprawić do smaku papryką, oregano.
3.Ciasto drożdżowe rozwałkować. Posmarować topionym serkiem, na to wyłożyć przesmażoną i ostudzoną szynkę z dodatkami. Wszystko zwinąć w rulonik i pokroić w 2 cm plastry. Plastry uformować na kształt różyczek i układać płasko na blaszce. Piec 15 minut w temp. ok. 180 stopni.
Komentarze