Drożdżowe rozmaitości owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do miski, mleko podgrzać, dodać cukier, drożdże i tłuszcz, wymieszać.
Jajka rozmącić w kubeczku, dodać do mąki jajka i mleko z drożdżami cukrem i tłuszczem.
Wyrobić ciasto ręką aż będzie się odklejać od ręki i miski , uformować kulę obsypać mąką i przykryć ściereczką. Po ok pół godziny
Serek wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną.
Kiedy ciasto wyrośnie, przeciąć na pół .
z jednej połowy wyjdą nam bułeczki z agrestem i serkiem .
Ciasto należy pociąć na równej wielkości kawałki , wielkości małego pomidorka.
rosklepać i nadziewać, włożyć do ciasta kilka agrestów 4-6 i polać 2 łyżeczkami serka, skleić bułeczki i ułożyć na papierze do pieczenia.
Resztę ciasta przeciąć znów na pół rozwałkować w dwie małe tortownice lub blaszki, przyciąć i ułożyć na posmarowanej formie lub papierze. Rozklepać, brzegi podciągnąć nieco w górę, masę serkową rozlać w dwie formy , jedno ciasto posypać malinami - drożdżówka z malinami, drugie agrestem - drożdżowe ciasto z agrestem, ze scinków ciasta można wykonać krateczkę.
Piec w temp 175 st ok 30- 35 min.
Ciasta z owocami posypać brązowym cukrem.
Komentarze