Drożdżowe rozmaitości owocowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

3 x drożdżówka

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • ciasto
    800 g mąki
    70 g margaryny
    4 łyżki oleju
    3 łyżki cukru
    40 g drożdży
    2 jajka
    pół łyżeczki soli
    360 ml mleka

    nadzienie
    owoce (agrest, maliny)
    3 serki homogenizowane
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    brązowy cukier

Drożdżowe rozmaitości owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, mleko podgrzać, dodać cukier, drożdże i tłuszcz, wymieszać.
    Jajka rozmącić w kubeczku, dodać do mąki jajka i mleko z drożdżami cukrem i tłuszczem.
    Wyrobić ciasto ręką aż będzie się odklejać od ręki i miski , uformować kulę obsypać mąką i przykryć ściereczką. Po ok pół godziny

    Serek wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną.
    Kiedy ciasto wyrośnie, przeciąć na pół .
    z jednej połowy wyjdą nam bułeczki z agrestem i serkiem .
    Ciasto należy pociąć na równej wielkości kawałki , wielkości małego pomidorka.
    rosklepać i nadziewać, włożyć do ciasta kilka agrestów 4-6 i polać 2 łyżeczkami serka, skleić bułeczki i ułożyć na papierze do pieczenia.

    Resztę ciasta przeciąć znów na pół rozwałkować w dwie małe tortownice lub blaszki, przyciąć i ułożyć na posmarowanej formie lub papierze. Rozklepać, brzegi podciągnąć nieco w górę, masę serkową rozlać w dwie formy , jedno ciasto posypać malinami - drożdżówka z malinami, drugie agrestem - drożdżowe ciasto z agrestem, ze scinków ciasta można wykonać krateczkę.
    Piec w temp 175 st ok 30- 35 min.
    Ciasta z owocami posypać brązowym cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy