Drożdżowe rogaliki z wody

4.99 (182 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Krucho drożdżowe rogaliki nadziewane marmoladą lub nutellą

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    5 dkg drożdży
    25 dkg margaryny
    4 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    jajko
    2 żółtka
    3 łyżki śmietany
    1/2 łyżeczki soli
    Dodatkowo - marmolada lub nuitella
Wystaw ocenę:

4.99 (182 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery Rogaliki

Drożdżowe rogaliki z wody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do śmietany dodać cukier waniliowy , drożdże i dokładnie wymieszać , odstawić
  • 2. Z mąki , cukru pudru , soli i margaryny zrobić kruszonkę
  • 3. Jajko i żółtka rozmieszać widelcem wlać do mąki , dodać rozczyn , wyrobić gładkie ciasto
  • 4. Gotowe ciasto przełożyć do szczelnego worka foliowego , zawiązać i zanurzyć w letniej wodzie , do czasu aż ciasto wyrośnie
  • 5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę , chwilkę wyrobić , formować rogaliki , gotowe odstawić do wyrośnięcia
  • 6. Piec na złoty kolor w temp. 170 * C ( uważać żeby się nie spiekły )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować