Drożdżowe rogaliki z konfiturą wiśniową

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Drożdżowe rogaliki ze słodkim nadzieniem rozpływają się w ustach. Świetnie pasują do porannej kawy...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 45 dag mąki pszennej
    6 łyżek cukru drobnego
    3 dag drożdży świeżych
    1 szklanka mleka 3,2%
    2/3 kostki masła
    szczypta soli
    2 jajka
    mały słoiczek konfitury wiśniowej lub dowolny krem np czekoladowy typu nutella
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe rogaliki z konfiturą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • robimy ciasto 1. W małej miseczce podgrzać pół szklanki mleka wsypać łyżeczkę cukru wkruszyć drożdże dodać łyżeczkę mąki pszennej,zamieszać delikatnie.Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną wbić jajko,dodać szczypte soli resztę cukru,wlać rozrobiony zaczyn i zagnieść ciasto.Gdy zacznie odchodzić od reki wlać roztopione ciepłe masło-ale nie gorące i ponownie zagnieść ciasto. Gdyby okazało się że jest za rzadkie wsypać jeszcze trochę mąki.Wyrobić dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • wycinamy ciasto 2. Kiedy podwoi objętość uformować z ciasta dwie kule i każdą osobno rozwałkować na placek i radełkiem do pizzy pokroić na 8 równych części. Rozłożyć na każdym trójkąciku po porcji konfitury lub dowolnego kremu i zrolować zaczynając od ich podstawy.
  • smarujemy jajkiem i pieczemy 3. Układać rogaliki na wyłożonej pergaminem blasze,zachowując odpowiedni odstęp od siebie-rogaliki jeszcze urosną. Pozostałe jajko roztrzepać i pędzelkiem posmarować wierzch rogalików.Wstawić do piekarnika i piec w temp 170*c około 25-30 minut.Aż nabiorą "rumieńca" Po wyjęciu i wystudzeniu można oprószyc cukrem pudrem.

Porady

Do nadziewania rogalików możesz użyć dowolnego kremu,budyniu,dżemu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować