Drożdżowe rogaliki z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy zaczyn: drożdże kruszymy, mieszamy z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i letnim mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy, studzimy. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz rozbełtane jajko i stopione, ostudzone masło, wlewamy zaczyn.
Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło.
2.Ser rozgniatamy widelcem, a następnie ucieramy ze śmietaną, cukrem pudrem i skórką pomarańczową na gładką masę.
Ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek, dzielimy go na 4 części (trójkąty).
Na szerszym brzegu każdej części kładziemy po łyżeczce nadzienia serowego, delikatnie rozsmarowujemy i zwijamy tworząc kształt rogalika.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 st.C 25-30 minut, do momentu aż się zrumienią.
Jeszcze ciepłe posypujemy przez sitko cukrem pudrem, odstawiamy do wystudzenia.
Komentarze