Drożdżowe rogaliki z białym serem

4.5 (184 ocen)

Puszyste, pachnące i przepyszne - właśnie takie są te rogaliki. W sam raz jako małe co nieco do kawy, albo na drugie śniadanie.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 30 dag mąki,
    - 4 łyżki cukru,
    - łyżeczka cukru waniliowego,
    - 2,5 dag drożdży,
    - szklanka letniego mleka,
    - 2/3 kostki masła,
    - 1 jajko.
    Farsz:
    - 25 dag półtłustego twarogu,
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - łyżka gęstej śmietany,
    - łyżka skórki otartej z pomarańczy.
    Dodatkowo:
    - cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Drożdżowe rogaliki z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zaczyn: drożdże kruszymy, mieszamy z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i letnim mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Masło rozpuszczamy, studzimy. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz rozbełtane jajko i stopione, ostudzone masło, wlewamy zaczyn.
    Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło.
  • 2. Ser rozgniatamy widelcem, a następnie ucieramy ze śmietaną, cukrem pudrem i skórką pomarańczową na gładką masę.
    Ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek, dzielimy go na 4 części (trójkąty).
    Na szerszym brzegu każdej części kładziemy po łyżeczce nadzienia serowego, delikatnie rozsmarowujemy i zwijamy tworząc kształt rogalika.
    Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 st.C 25-30 minut, do momentu aż się zrumienią.
    Jeszcze ciepłe posypujemy przez sitko cukrem pudrem, odstawiamy do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Skórka pomarańczowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować