• Drożdżowe rogaliki

    Dodane przez: czekoladka

  • Rogaliki zawsze się udają, są niebiańsko pyszne. Można nadziewać dowolną, ulubioną marmoladą.

  • Składniki

    1/2 kg mąki,
    5 dag świeżych drożdży,
    100ml mleka,
    1/4 szkl. cukru,
    cukier waniliowy,
    szczypta soli,
    250g margaryny,
    marmolada jabłkowa i powidła śliwkowe.

  • Sposób przygotowania

    1.
    Drożdżowe rogaliki1 - krok 1

    Mleko z cukrem lekko podgrzać, dodać drożdże, dokładnie rozmieszać. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, stopioną zimną margarynę, cukry oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Przykryć folią i wstawić na godz do lodówki.

    2.
    Drożdżowe rogaliki2 - krok 2

    Ponownie wyrobić, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na kształt koła. Pokroić na 8 trójkątów. Nakładać na przemian po łyżeczce marmolady i powideł.

    3.
    Drożdżowe rogaliki3 - krok 3

    Zwijać do środka. Od razu piec przez ok.20 min w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, slodkie_zycie, szkola_babci
  • 2 komentarze

Dodane przez: czekoladka

czekoladka 830

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-01-11T14:34:56+01:00

285 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »