Drożdżowe rogale z budyniem i truskawkami

0 (0 ocen)

Puszyste ,drożdżowe rogale z śmietankowym budyniem , truskawkami oraz słodką kruszonką. Świeżość zachowują nawet 3 dnia po upieczeniu , są idealnym deserem lub drugim śniadaniem.

Składniki:

  • Zaczyn:
    30g świeżych drożdży
    100 ml.słodkiej śmietanki
    150 ml. ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    2-3 łyżki mąki pszennej
    Ciasto:
    500g mąki pszennej
    4 żółtka
    100g roztopionego masła 82%
    100g cukru
    15g. cukru wanilinowego
    Nadzienie:
    250g truskawek
    Budyń:
    50g. masła 82%
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    1 opakowanie budyniu śmietanowego z białą czekoladą
    0,5l mleka
    Kruszonka:
    250g. mąki pszennej
    100g masła 82%
    2 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    biało do posmarowania rogali
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery

Drożdżowe rogale z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Drożdżowe rogale z budyniem i truskawkami 1. Zaczyn: Do miski wkruszamy drożdże , wlewamy ciepłe mleko oraz śmietankę ,dodajemy cukier , sól oraz mąkę.
    Składniki łączymy do powstania gęstości kwaśniej śmietany.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min do urośnięcia.
  • 
Drożdżowe rogale z budyniem i truskawkami 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy żółtka , masło , cukier ,cukier wanilinowy oraz wyrośnięty zaczyn.
    Wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni. ( ok 15 min)
  • 
Drożdżowe rogale z budyniem i truskawkami 3. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.
  • 
Drożdżowe rogale z budyniem i truskawkami 4. Nadzienie/ Budyń: Proszek budyniowy rozprowadzamy w 1/2 szklance mleka.
    W rondelku rozpuszczamy masło , wsypujemy mąki , smażymy ok 2 min łącząc mąkę z masłem.
    Wlewamy pozostałe mleko ,zagotowujemy.
    Zdejmujemy z gazu , dodajemy rozprowadzony budyń oraz żółtka energicznie ucierając do powstania gęstego kremu ( można użyć miksera).
  • 
Drożdżowe rogale z budyniem i truskawkami 5. Truskawki myjemy , usuwamy szypułki , kroimy na ćwiartki.
  • 
Drożdżowe rogale z budyniem i truskawkami 6. Kruszonka: Na stolnicę wysypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło..
    Siekamy składniki do powstania małych sypkich grudek. ( ew. możemy dodać więcej mąki lub masła gdyby kruszona wychodziła zbyt mokra lub mączna)
  • 
Drożdżowe rogale z budyniem i truskawkami 7. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
    Stolnicę oprószamy mąką pszenną, rozwałkowujemy okrąg o średnicy ok 20 cm.
    Przekrawamy ciasto na pół a następnie po skosie uzyskując 8 trójkątów
  • 
Drożdżowe rogale z budyniem i truskawkami 8. Na każdy z trójkątów nakładamy łyżkę budyniu oraz 2-3 ćwiartki truskawki , zwijamy rogalika.
    Zaczynamy od podstawy ( szerszego końca) trójkąta, zwijamy do środka w rulon.
    Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem.
  • 
Drożdżowe rogale z budyniem i truskawkami 9. Rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , każdego smarujemy roztrzepanym białkiem oraz posypujemy kruszonką.
  • 
Drożdżowe rogale z budyniem i truskawkami 10. Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    Upieczone studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować