Składniki na ciasta na ok. 70szt.:
500g mąki
30g świeżych drożdży
2 jajka
70g cukru
250 ml letniego mleka
80g masła
szczypta soli
Składniki do dekoracji:
1 opakowane małych precelków na rogi
1 opakowanie białych groszków na oczy
1 opakowanie kakaowych groszków (lub czerwone m&m'sy) na noski
troszkę gorzkiej czekolady
lukier królewski
Drożdżowe reniferki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać letnie mleko. Dodać pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę cukru i tyle mąki, żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany (ok. 100g). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Dodać resztę mąki, cukru, sól,1 jajko i 1 białko oraz rozpuszczone i ostudzone masło.Wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
2.Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm. Foremką w kształcie serduszka (moja ma 6cm) wycinać serca.
3.Każde posmarować pozostałym żółtkiem
zmieszanym z 1-2 łyżkami mleka i przykleić precelki.
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w 180*C ok. 10 minut. Wystudzić.
4.Za pomocą lukru przykleić noski oraz oczy. Z rozpuszczonej czekolady zrobić na groszkach czarne kropeczki.
Komentarze