Drożdżowe racuchy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Prowadzę dom i gotuję dla męża i syna. Na naszym stole królują polskie dania. Ponieważ staram się gospodarzyć oszczędnie, dość często moim panom przygotowuję naleśniki i racuchy.

Składniki:

  • ● 3 szkl. mleka
    ● ok. 1/2 kg mąki
    ● łyżeczka cukru
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● op. cukru waniliowego
    ● 2 jajka
    ● 4 dag drożdży
    ● 4-5 kwaśnych jabłek
    ● cukier puder
    ● szczypta soli
    ● olej

Drożdżowe racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe racuchy 1. Rozczyn: drożdże rozcieramy
    z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • Drożdżowe racuchy 2. Mleko lekko podgrzewamy.
    Do mąki dodajemy cukier waniliowy,
    proszek, jajka, mleko,
    2-3 łyżki oleju i sól. Wlewamy
    rozczyn. Mieszamy (ciasto powinno
    mieć konsystencję gęstej
    śmietany – jeśli jest zbyt
    rzadkie, dosypujemy mąki).
    Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • Drożdżowe racuchy 3. Jabłka obieramy, ścieramy
    na tarce o dużych oczkach.
    Wsypujemy do ciasta. Mieszamy
    i ponownie odstawiamy.
  • Drożdżowe racuchy 4. Racuchy smażymy na oleju.
    Posypujemy cukrem pudrem.

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy