Drożdżowe placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, mocno odcisnąć, na przykład przez lnianą ściereczkę, zalać szklanką wrzącego mleka, wymieszać. Bułkę namoczyć w pozostałym mleku, dobrze odcisnąć, dodać do masy ziemniaczanej. Rozkruszone drożdże utrzeć z ciepłą wodą, dodać do ziemniaków, podobnie jak żółtka, całość wymieszać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod ściereczką na pół godziny. Doprawić do smaku solą. Przed smażeniem dodać ubite na sztywną pianę białka. Smażyć cienkie placki, wkładając ciasto łyżką na rozgrzany tłuszcz, po kilku minutach przewrócić na drugą stronę.
Porady
Podawać z twarożkiem utartym ze szczypiorkiem i ziołami lub ząbkiem czosnku.
Komentarze