Drożdżowe piramidki z parówkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciekawy pomysł na zapakowanie parówki ;) Świetnie smakują z keczupem lub sosem słodko-kwaśnym. Prosto po wyjęciu z piekarnika mają chrupiącą skórkę i są pulchne w środku. Można wykorzystać na imprezę.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 1 szkl mleka
    - 3 ½ szkl mąki
    - ½ kostki świeżych drożdży
    - ½ kostki margaryny
    - 3 łyżki cukru
    - pół płaskiej łyżeczki soli

    - 5 parówek
    - jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Drożdżowe piramidki z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do lekko podgrzanego mleka dodaj cukier oraz drożdże i wymieszaj.
  • 2. Wsyp dwie szklanki mąki i połącz składniki. Pozostaw na 10 minut i poczekaj aż zacznie rosnąć.
  • 3. Następnie dodaj sól, wlej rozpuszczoną margarynę i stopniowo dosypuj mąkę, jednocześnie wyrabiaj ciasto aż przestanie się kleić do rąk i utworzy zwartą całość.
  • 4. Odstaw na kolejne 10 minut.
  • 5. Następnie podziel ciasto na 3 części, i wałkuj tak, aby można było wyciąć z niego 5 pasków o długości ok. 40cm.
  • 6. Każdą parówkę przekrój na 3 kawałki i zawijaj tak jak rurki z kremem.
  • 7. Układaj na blaszce w odległości 5 cm od siebie w pozycji pionowej. Można posmarować roztrzepanym jajkiem, aby po upieczeniu były rumiane.
  • 8. Piecz 40 minut w temp. 160C.

Porady

przystawka, zakąski, imprezowe, impreza, tanie, parówki, drożdżowe, parówka w cieście, ciasto drożdżowe, imprezowe, dla gości, dla dzieci, przekąski,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować