Drożdżowe pierożki z niespodzianką

0 (0 ocen)

Najlepiej smakują na ciepło, z czerwonym barszczem. Jako zimne stanowią fajną alternatywę dla drugiego śniadania.

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    1 kg mąki
    5 dag drożdży
    5 dag masła
    15 dag gęstej śmietany
    1 szkl ciepłego mleka
    1 szk ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    Starta gałka muszkatołowa, sól
    Kawałek masła do posmarowania pierożków

    Składniki farsz:
    0,5 kg piersi z kurczaka
    4-5 marchewek
    2-3 cebule
    Puszka czerwonej fasoli
    Pół słoika marynowanej czerwonej papryki
    1-2 ząbki czosnku
    Czosnek granulowany, sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe pierożki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz – kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Dodać do niego łyżkę oleju, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
  • farsz 2. Marchewkę obrać i pokroić z cienkie talarki, cebulę obrać i posiekać w pióra, paprykę pokroić w kostkę, fasolę odcedzić z zalewy. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać marchewkę. Gdy zmięknie, dodać pozostałe warzywa. Chwilę podsmażyć, gdy zmiękną i trochę się podsmażą ściągnąć z ognia.
  • Farsz 3. Następnie podsmażyć kurczaka. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego rozmiażdżony czosnek i chwilę smażyć, następnie dodać kurczaka. Gdy kurczak nie będzie surowy, dodać warzywa. Składniki farszu dokładnie wymieszać i ściągną z ognia.
  • 4. Zrobić rozczyn – drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniego mleka, łyżkę mąki. Wymieszać i dostawić do wyrośnięcia.
  • 5. Mleko połączyć z wodą. Masło rozpuścić.
  • 6. Mąkę przesiąść i dodać śmietanę, przyprawy, tłuszcz, rozcieńczone mleko i rozczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Pieroyki 7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować i wykrawać krążki o około 10cm średnicy (ja używałam miseczki).
    Na placuszki nakładać farsz i zlepiać podłużne pierożki. Następnie układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Gdy trochę wyrosną wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170stopni na około 40min.
  • 8. Po wyciągnięciu z piekarnika pierożki z każdej strony smarujemy masłem.

Porady

Rodzaj farszu zależy tylko od naszej wyobraźni :) każdy może skomponować swój ulubiony zestaw:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować