Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami

4.49 (171 ocen)

Każdy kto spróbował chciał przepis... Ten smak jest wart tej pracy :)

Składniki:

  • Ciasto:
    • - 3 szklanki mąki
    • - 3/4 dużej śmietany 12%
    • - 5 dkg drożdży
    • - 3 jajka
    • - sól
    • - 2 łyżki cukru
    • - kostka margaryny lub masła

    Farsz:
    • - 40 dkg kiszonej kapusty
    • - 70 dkg pieczarek
    • - 2 duże cebule
    • - olej
    • - sól
    • - pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz
    1. Kapustę kiszoną (nie płuczemy) gotujemy w małej ilości wody z pół szklanki oleju przez 1 godzinę. Po ugotowaniu kapustę siekamy nożem.
    2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podduszamy na oleju.
    3. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu po cebuli.
    4. Mieszamy kapustę i pieczarki i dodajemy przyprawy.
  • 2. Ciasto:
    1.Drożdże rozpuszczamy w śmietanie razem z 1 łyżką cukru. (nie muszą rosnąć)
    2.Mąkę i tłuszcz siekamy. Dodajemy 1 łyżkę cukru i sól. Następnie dodajemy 1 żółtko i 2 całe jajka. I wszystko siekamy.
    3. Dodajemy rozpuszczone drożdże i odrobinę soli. Tak przygotowane ciasto zagniatamy.
    4. Ciasto wkładamy do miski wyłożonej folią, a następnie do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy z niego kółka i lepimy pierożki :) Przy rozwałkowywaniu podsypujemy obficie mąką.
    5. Ulepione pierożki smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy aż będą miały złoty kolor w temperaturze ok. 180 stopni.

Porady

Przy wałkowaniu ciasta trzeba obficie podsypywać mąkę, bo ciasto może być trochę klejące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować