Drożdżowe pierożki makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Mieszamy z 2 łyżkami mleka i łyżką mąki. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, resztą mleka, zaczynem drożdżowym, roztopionym masłem i 3 żółtkami. Dodajemy ubite ze szczyptą soli białka. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 1/2 godziny do wyrośnięcia.
3.Ciasto ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy, wycinamy krążki i nakładamy masę. Składamy na pół i zlepiamy brzegi. Pierożki kładziemy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z rumem i posypujemy makiem. Pieczemy 20 minut w temp. 190 °C.
Porady
● Równie smaczne będą pierożki przygotowane na kruchym cieście.
Komentarze