Drożdżowe pierożki makowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 25 min

Zamiast klasycznego makowca od kilku lat piekę te pierożki.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
    3 dag drożdży
    4 jajka
    2/3 szkl. cukru
    1/2 szkl. letniego mleka
    łyżka rumu
    1/2 kostki masła
    puszka masy makowej
    łyżka maku
    sól

Drożdżowe pierożki makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Mieszamy z 2 łyżkami mleka i łyżką mąki. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, resztą mleka, zaczynem drożdżowym, roztopionym masłem i 3 żółtkami. Dodajemy ubite ze szczyptą soli białka. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 1/2 godziny do wyrośnięcia.
  • Drożdżowe pierożki makowe 3. Ciasto ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy, wycinamy krążki i nakładamy masę. Składamy na pół i zlepiamy brzegi. Pierożki kładziemy na
    blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z rumem i posypujemy makiem. Pieczemy 20 minut w temp. 190 °C.

Porady

● Równie smaczne będą pierożki przygotowane na kruchym cieście.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy